PROLOTERAPİ
UZ.DR.ABDULKADİR HABİBOĞLU
TOKAT ÖZEL FİZYOMER TIP MERKEZİ
Proloterapi, zayıflamış eski fonksiyonlarını kaybetmiş eklemleri, kıkırdakları, bağları güçlendirmek tekrar eski haline getirmek için proliferant solüsyonların enjeksiyonu ile karakterize bir tedavi şeklidir.
Travma sonrası, kireçlenme, spor yaralanmaları v.s gibi durumlarda zedelenen dokularda, dolaşımın bozulması ile yetersiz kanlanma neticesinde dokularda iyileşme eski fonksiyonlarını yeniden kazanma etkilenir. Proloterapi ile irrtian solusyonların enjeksiyonu, fibroblastları uyararak iyileşmeyi destekler veya yeniden başlatır.
Enjeksiyon sonrası doku tamir mekanizmaları devreye girer ve iyileşme fazları başlar. Yeni kollajen oluşumu için iğnenin mutlaka kemiğe temas etmesi gereklidir, enjeksiyon doğru yerlere tecrübeli bir el tarafından yapıldığı takdirde tedavi sonuçları yüz güldürücü olmaktadır.
Hastanın tedaviye uygunluğu, tedavi olma isteği, tedaviye veya iyileşmeyi engelleyecek ek sağlık sorunlarının olması, hekim ve hasta arasındaki uyum ve tedaviye devamlılık iyileşmeyi etkileyen başlıca faktörlerdir.
Proloterapide; dekstroz (%15-%5) solusyonları ile lokal anestezik (lidokain) ilaç karışımları tedavide kullanılır. Karışımlar doğru oranlarda hekim kontrolünde yapılır.
Belirgin yan etkileri olmamakla birlikte nadiren alerjik reaksiyonlar, kanama, ağrı artışı gibi yan etkiler olabilmektedir.
Tedavi süresi kişiye özel belirlenmekte olup 2-3 haftadan 2-3 aya kadar sürebilmektedir. Enjeksiyon aralıkları da hekim tarafından kişiye özel belirlenmektedir.
Tedavi esnasında ve sonrasında hekimin önerisiyle doğru egzersiz programının uygulanması tedavinin verimini artırmakta olup doğru zamanlarda, düzenli aralıklarla ve düzenli sayılarda yapılması uygundur.
Beslenme; tüm hastalıklarda oluşumunda, tedavisinde çok büyük önem arzeder. Asidik olmayan, bol sıvı içeren, glukozamin ve kondroitin ihtiva eden beslenme şekli eklem, ligament, kas, tendon rejenerasyonu için önemlidir.
PROLOTERAPİ ENDİKASYONLARI:
- Kas iskelet sisteminde ligament, tendon ve eklem yaralanmaları
- Diz kireçlenmeleri, menisküs ve bağ yırtıkları, kıkırdak zedelenmeleri
- Omuz kas yırtıkları, kas sıkışma sendromu (impingement), donuk omuz, tendinit-tendinozis
- Kalça kireçlenmeleri, kas tendon yaralanmaları, avasküler nekrozi impingement sendromu
- Ayak bileği, el bileği gibi eklem ağrılı, tendinitleri, kireçlenmeleri
- Bel boyun fıtıkları, kireçlenme ve kanal daralması
- Sinir zedelenmeleri, sinir sıkışması (KTS, Ulnar sinir lezyonu, siyatik sinir lezyonu, tarsal ve kubital tünel sendromu v.s)
- Tenisçi hastalığı (dirsek), golfçü hastalığı
- Omuz kalsifik tendiniti
- Topuk dikeni
- Koksidina (Kuyruk sokumu ağrısı)
- Skolyoz, bel kayması
- Avasküler nekroz (osteonekroz, kemik dokunun kanlanmasının bozulması)
YAN ETKİLERİ:
Enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık gibi yan etkiler olabilmekle birlikte genellikle geçici yan etkilerdir.
KONTRENDİKASYONLARI:
Bilinen kanama bozukluğu öyküsü, gebelik, derin anemi gibi durumlarda uygulanmamalıdır. Hekim kontrolünde uygun olamayan durumlar değerlendirilmektedir.